tirsdag den 22. september 2009

\ 'Mange orkaner \' i moderne tid

Af Richard Black
Miljø-korrespondent, BBC News

Orkaner i Atlanterhavet er hyppigere end på noget tidspunkt i de sidste 1.000 år, ifølge forskningen netop offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Forskere undersøgt sedimenter venstre af orkaner, der passerede kysten i Nordamerika og Caribien.

De resultater, tyder moderne orkan aktivitet er usædvanligt - selv om det kunne have været endnu højere 1.000 år siden.

Den mulige påvirkning af klimaændringer på orkaner har været et kontroversielt emne i flere år.

Undersøgelse leder Michael Mann fra Penn State University, mener, at selv om de ikke giver et endeligt svar, gør dette arbejde tilføje en nyttig brik til puslespillet.

"Det, vi har \ 're ser i øjeblikket er inden for rammerne af usikkerhed."


Julian Heming, UK Met Office

"Det \ 's været genstand for heftig debat, og forskellige hold med forskellige edb-modeller er kommet op med forskellige svar," sagde han til BBC News.

"Jeg vil hævde, at denne undersøgelse giver nogle nyttige palaeoclimatic datapunkter."

Vask over

Hurricanes strejke jord med vinden blæser med op til 300 kilometer i timen - stærk nok til at hente sand og jord fra kysten og bære det indre.

På steder, hvor der er en lagune bag kystlinjen, dette fører til "overwash" - materiale fra kysten, som deponeres i lagunen, hvor den danner et lag i sedimentet.

Forskere har undersøgt otte sådanne laguner på kyster, hvor atlantiske orkaner jævnligt landområder - syv omkring det amerikanske fastland og en i Puerto Rico.

Over tid, \ Dr. Mann 's hold mener, at antallet af orkaner gøre land på disse lokaliteter vil være omtrent proportional med det samlede antal af orkaner dannes - så disse zoner giver en langsigtet registrering af, hvordan orkanen frekvens har ændret sig gennem århundrederne .

Det sidste årti har oplevet et gennemsnit på 17 orkaner og tropiske storme i Atlanten - tidligere i dette århundrede, det halve antal blev registreret.

Men de nuværende niveauer blev matchet og måske overskrides i løbet af den middelalderlige Klima Anomaly (også kendt som den middelalderlige varmeperiode) omkring 1000 år siden.

"Jeg tror, at hvis der \ 's en standout resultat (fra denne undersøgelse), det \' s at den store storm tæller vi \ 've set i de sidste 10 til 15 år kunne være blevet matchet eller endda overskredet i tidligere perioder," kommenterede Julian Heming, en tropisk storm specialist fra UK Met Office, som ikke var involveret i den nye forskning.

"Så det \ 's værd fodring i debatten om, hvorvidt det, vi \' re ser nu, er ekstraordinære eller noget i forbindelse med multi-decadal eller endda flere Centennial variabilitet, og det gør fortælle os, at de niveauer, vi \ 're se på I øjeblikket er inden for rammerne af usikkerhed. "

Forskellige slagtilfælde

Dr. Mann \ 's hold også brugt en allerede eksisterende edb-model for orkanen generation til at vurdere aktiviteten i den samme 1.500-års periode.

Modellen omfatter tre kendte faktorer at have betydning for fastsættelsen orkan formation: havets overfladetemperatur i tropiske Atlanterhavet, El Nino / La Nina cyklus i det østlige Stillehav, og en anden fysisk klimacyklus, Den Nordatlantiske Oscillation.

Denne analyse tyder på, Dr. Mann hævder, at orkanen højdepunkt 1000 år siden og den nuværende høje aktivitet er ikke produceret af identiske sæt af omstændigheder.

Så siger han, en længere periode med La Nina forhold i Stillehavet - som støtte orkan dannelse - co-incided med relativt varme forhold i Atlanterhavet.

Nu, det høje antal er simpelthen drevet af opvarmning farvande i Atlanterhavet - som forventes at stige i de kommende årtier.

"Selv om niveauet for aktiviteten er de samme (mellem 1000 år siden og nu), de bagvedliggende faktorer, der er anderledes," sagde Dr. Mann.

"Det betyder, at hvis alt andet lige - og vi don \ 't vide, at om El Nino - så opvarmning af tropiske Atlanterhav bør føre til stigende atlantiske tropiske cyklon aktivitet."

Richard.Black-INTERNET @ bbc.co.uk