torsdag den 2. juli 2009

Retten tilbagefoerer beslutning Sotomayor

Den amerikanske højesteret har væltet en kendelse godkendt af Sonia Sotomayor, præsident Barack Obama 's kandidat til at besætte en ledig stilling på domstol.

Ms Sotomayor, en appelmekanisme dommer, havde fastslået, at hvide brandmænd i Connecticut ikke var blevet uretfærdigt afvist forfremmelser.

Men Højesteret fastslog med fem stemmer mod fire, at brandfolk var blevet uretfærdigt diskrimineret.

Det regerende kunne have en betydelig indvirkning på US beskæftigelsespraksis.

'Ingen ret '

Den brandmænd fra New Haven Connecticut, havde taget en forfremmelse eksamen, men byen myndigheder kastede med resultaterne efter ingen afrikansk-amerikanere, og kun to Hispanic brandmænd gjorde godt nok til at vinde forfremmelse.

"Frygt for tvister alene kan ikke begrunde en arbejdsgiver 's afhængighed af race til skade for enkeltpersoner, der har bestået eksamen og kvalificerede til salgsfremstød"


Retlige Anthony Kennedy

New Haven embedsmænd frygter, at hvis de beæret over resultaterne af de test, de kunne have været sagsøges under racelighed lovgivning.

Men nogle af byen 's hvide brandmænd anlagt en retssag mod de myndigheder til at genindføre resultaterne af eksamen.

Når Ms Sotomayor og hendes kolleger på den anden US Circuit Court of Appel hørt tilfældet, de fastslået, at byen havde handlet korrekt, men den amerikanske højesteret har nu væltet denne afgørelse.

"Frygt for tvister alene kan ikke begrunde en arbejdsgiver 's afhængighed af race til skade for enkeltpersoner, der har bestået eksamen og kvalificerede til forfremmelser," sagde Retlige Anthony Kennedy i hans flertal udtalelse til retten, som bakkes op af fire andre Justices.

I en afvigende udtalelse og Retlige Ruth Bader Ginsburg sagde den hvide brandmænd "forståeligt tiltrække denne domstol 's medfølelse. Men de havde ikke optjent ret til at fremme."

Justice David Souter, hvem Ms Sotomayor er udpeget til at erstatte for den ret, som er aftalt med Justice Bader Ginsburg 's udtalelse.

BBC 's Kevin Connolly i Washington siger regeringspartiet er pinligt for dommer Sotomayor, men hendes endelige bekræftelse på Capitol Hill stadig synes sikret ved store Demokratiske flertal der som støtter Barack Obama.