lørdag den 25. juli 2009

Cyprioter opdelt paa aarsdagen

Tyrkiske cyprioter fejrer 35. året for ankomsten af de tyrkiske tropper i Cypern, en begivenhed, der førte til dens effektive partition.

Tyrkiet invaderede det nordlige Cypern som reaktion på en græsk-støttet militærkup rettet mod union med Grækenland.

Nogle 35.000 tropper fortsat stationeret i det nordlige Cypern, som stadig er i afstand fra det internationale samfund.

Korrespondenter siger, taler om en genforening af øen ikke viser tegn på at nå frem til en snarlig afslutning.

'Desillusionerede samfund '

Omkring 180.000 græsk-cyprioter i nord flygtet sydpå efter invasionen, mens tusinder af tyrkiske cyprioter fra syd søgt tilflugt i nord.

A "Green Line" - at dividere de to dele fra Morphou gennem Nicosia til Famagusta - fortsætter med at være patruljeres af FN-tropper.

BBC 's Tabitha Morgan i Nicosia siger, at en klar indikation af afstanden mellem de to samfund er det sprog, der anvendes til at beskrive de omstændigheder, der commemorated mandag.

For tyrkiske cyprioter, den militære indsats i 1974 var en fredsaftale drift for at beskytte deres mindretal samfund, vores korrespondent siger.

For græsk-cyprioterne, på den anden side, blev det betragtet som en invasion - og den fortsatte tyrkiske militær tilstedeværelse som en ulovlig besættelse.

Det internationale samfund har også taget denne opfattelse, og en rejse-og handelsembargo mod det nordlige Cypern fortsat.

Kun Tyrkiet anerkender den selvstændige erklæret Tyrkiske Republik Nordcypern som en stat.

Den fremtidige status af tyrkiske tropper på øen er et af mange emner, som lederne af de to samfund tager fat i den seneste række forhandlinger, som startede sidste år.

Vores korrespondent siger græsk-cypriotiske Demetris Christofias og hans tyrkisk-cypriotiske kollega, Mehmet Ali Talat, har vist et hidtil uset niveau af goodwill og samarbejde, men at nå frem til en forhandlet løsning er usandsynligt at være enden på historien.

De to ledere vil stadig nødt til at overbevise deres desillusionerede og skeptiske samfund om fordelene ved at acceptere et kompromis behandle, tilføjer hun.

Det sidste forsøg på en forhandlet løsning på det cypriotiske problem - i 2004 - er brudt sammen, når de tyrkiske cyprioter stemte for en FN-plan, som blev afvist af græsk-cypriotiske vælgere.

Som et resultat, Cypern - eller den sydlige del regeret af græsk-cyprioter - optaget i Den Europæiske Union, at året, mens den nordlige del forblev effektivt udelukket.